ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αν νομίζετε ότι είναι απαραίτητο ένα ταξίδι στην Ιταλία για να απολαύσετε ένα αυθεντικό «gelato» (τζελάτο: το παγωτό στα ιταλικά ή το ιταλικό παγωτό), κάνετε λάθος. Αν βρίσκεστε στα Χανιά, είναι αρκετή μια βόλτα μέχρι την πλατεία της Μητρόπολης, στην πανέμορφη Παλιά Πόλη, μια στάση στην «Gelateria» (διαβάζεται Τζελατερία: το παγωτατζίδικο στα Ιταλικά ή το ιταλικό παγωτατζίδικο) Delizia, όπου θα συναντήσετε τον Matteo, Ιταλό μάστορα του παγωτού και εξπέρ στο είδος του. Αυτό ακριβώς κάναμε και εμείς, την Παρασκευή το βράδυ, μαζί με όλους τους σπουδαστές μας για να συνδυάσουμε την ευχαρίστηση της επαφής με την Ιταλική κουλτούρα, με την απόλαυση ενός καλού παγωτού.
Ο εξαιρετικός Matteo μας εξήγησε πως αναγνωρίζουμε ένα καλό χειροποίητο παγωτό και απάντησε, με μεγάλη υπομονή είναι αλήθεια, στις πολλές ερωτήσεις μας. Μάθαμε λοιπόν, ότι το καλό χειροποίητο παγωτό, πρέπει να έχει ένα φυσικό και ορεκτικό χρώμα, φρέσκια και ωραία γεύση και λεία κρεμώδη επιφάνεια. Μας είπε επίσης, ότι για να έχει φρέσκο παγωτό, το παρασκευάζει κάθε δυο ημέρες, σε ποσότητες ανάλογες με την ζήτηση. Όσον αφορά την κατανάλωση, μας είπε ότι οι ιταλοί απολαμβάνουν το παγωτάκι τους όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής, ενώ οι Έλληνες το προτιμούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και κάτι που ενδιαφέρει όσους προσέχουν την γραμμή τους:μπορούν πλέον να απολαμβάνουν χωρίς πρόβλημα ένα καλό παγωτό, αφού ο Matteo παρασκευάζει και παγωτά με γεύση φρούτων αλλά χωρίς κανένα γλυκαντικό!